Boala parodontala, cunoscuta popular sub denumirea de "parodontoza", este de fapt o reactie inflamatorie a tesuturilor de sustinere a dintilor, constituite din gingie, os maxilar si ligamente parodontale, la stimuli in general infectiosi.
Trebuie stiut ca dintii sunt fixati in osul maxilar intr-o cavitate numita alveola dentara. Intre peretele extern al dintelui si peretele intern al alveolei dentare nu exista un contact direct ci o retea de ligamente (fibre) denumite ligamente parodontale, alcatuite dintr-un tesut elastic special care fixeaza dintele in interiorul acestei alveole. Parodontita (boala parodontala) afecteaza in primul rand aceste fibre, care se distrug, antrenand si resorbtia (disparitia) osoasa din jurul dintilor pana cand acestia devin mobili si nu isi mai pot indeplini functia.
Principalul motiv pentru care aceste ligamente sunt distruse este atacul infectios realizat de microorganismele care se dezvolta in tartru si placa bacteriana,prezente la acest nivel. De multe ori, tartrul este acoperit de gingie care se umfla si il mascheaza, astfel ca singura metoda eficienta pentru a nu avea aceasta problema este detartrajul si igienizarea profesionala la medic o data la 6 luni minim, insotita de igiena personala realizata prin periaj, ata dentara, completata cu utilizarea unei ape de gura sau, mai nou, prin dusurile bucale din comert.
De asemenea, este foarte important sa intelegem ca aceasta afectiune nu este vindecabila, ci doar controlabila, in sensul ca medicii pot obtine anumite ameliorari, si in principal pot sa intarzie evolutia bolii, dar totul depinde de momentul in care ne prezentam la medic. Cu cat ne prezentam mai tarziu cu atat este mai dificil de tratat si controlat, uneori chiar imposibil.